Oranjevereniging Nijland

Dorpsfeest 2014 was FANTASTISCH!

Dorpsfeest 2014 was FANTASTISCH: “De wrâld draait troch!”

4 tot en met 7 september heeft het twee jaarlijkse dorpsfeest plaatsgevonden in de feesttent op het Zweitse Huitema sportpark / Mande terrein. Het thema van ons feest was: De wrâld draait troch!

In één woord: FANTASTISCH!!!

Wat een opkomst, wat een enthousiasme, wat een mooi weer….. ongelofelijk!

 

Alle foto’s zijn hier terug te vinden!

 

Verslag

Donderdag om 19.00 uur verzamelden we bij de Mande voor de optocht langs de versierde straten in Nijland. Ons korps stond klaar en om 19.30 uur konden we vertrekken. Bij iedere versierde straat zijn we gestopt en werd er een presentatie gehouden door de betreffende straat. Wat een creativiteit! Wat een enthousiasme! Wat een bijdrage! Wat een mensen! Heel Nijland was leeggelopen en liep mee in de optocht. We hebben nog nooit zo’n lange optocht gehad. Gezamenlijk liepen we langs alle continenten van de wereld onder begeleiding van ons muziekkorps.
Na de optocht werden we in de tent verwacht, waar de band DeTour onder leiding van onze eigen Nelly Gerbrandy klaarstond voor een heus feest. In de eerste pauze kregen we de tussenstand van de stratenstrijd van de jury (Elisabeth Breeuwsma, Geartsje Pols en Boudewijn Kramer) te horen.

Vrijdagochtend om 9.45 uur werd het dorpsfeest geopend door onze voorzitster. We gingen gelijk van start met de kinderspelen waarbij we hulp hadden van Nico Pieter Bonnema, Jan Feenstra en Peter van Dalfsen. Zij hebben de spelletjes voorbereid en Nico en Jan hebben dit vrijdag begeleid. De kinderen waren verdeeld in teams van vier kinderen en liepen een spel parcours van 7 spelen met allen een werelddeel naam. Alle kinderen waren bloedje fanatiek en deden leuk mee.
Op de andere helft van het veld waren de kleuters en peuters aan het vlagje steken met diverse landen vlaggen.
Op het hoofdveld begonnen diverse kaatsparturen aan het dorpskaatsen. We hadden maar liefst 21 kaatsparturen die meededen en Wieger Boonstra had de leiding. Er werd volop gestreden om de mooie te winnen prijzen.
De kinderen kregen nog patat in de tent en konden zich laten schminken.
Om 14.00 uur begon de Franse middag voor de volwassenen. Frans muziekje aan, de Franse vlag hing, rode wijn, Franse kaarsjes en leuke bistrosetjes. We dachten aan vijf banen wel genoeg te hebben, maar uiteindelijk bleken er toch meerdere mensen nog mee te willen doen. Maar liefst 32 deelnemers, de mannen bleven maar banen aanleggen. Er werd geloot en er werden twee rondes gespeeld in duo’s met 3 ballen. In de pauze kreeg iedereen een lekker wijntje en een stokbroodje met een Frans kaasje. Helemaal in het Franse thema.
Na afloop van de Franse middag was er een Linedance optreden in de tent. Er werden diverse dansen uit verschillende werelddelen gepresenteerd.
Aansluitend hadden we de prijsuitreiking van het dorpskaatsen. Na de prijsuitreiking bleef iedereen gezellig zitten voor een borrel.
Om 20.00 uur was het hele dorp weer in de tent aanwezig voor de Wereldse culturele avond. Voor het dorp, door het dorp. Alle deelnemende straten van de stratenstrijd deden een presentatie over het continent van de straat. Wederom: wat een creativiteit! Wat een bijdrage! Wat een enthousiasme! Wat een opkomst! Van te voren kun je het leuk bedenken, maar wie had verwacht dat het zo zou uitpakken?! Als toetje deed het bestuur van de OV uiteraard de slotact. (Wij vonden dat we dit wel verplicht waren, na wat we allemaal van de straten hadden gevraagd). We are the world, we are the children. De complete tent deed met ons mee. Wat fantastisch!
Aansluitend konden de voetjes van de vloer. Roelof van Disco Silver deed de presentatie van de culturele avond en hij draaide aansluitend swingende muziek. In de pauze kregen we een tussenstand van de stratenstrijd. Jong en oud waren te vinden op de dansvloer tot in de late uurtjes.

Zaterdagochtend om 9.45 uur waren de eerste Nijlanders alweer in de tent te vinden. Henk en Roely hadden de koffie klaarstaan en iedereen kon gezellig even napraten over de vorige dag.
Om 10.30 uur ging de heuse captainsbattle van start. Alle straatcaptains waren aanwezig en deze konden meedoen voor de laatste te behalen punten voor de stratenstrijd. De vrouwelijke captains streden onderling en zo ook de mannen. In de sumoworstelpakken deden onze eigen Johan en Romke voor wat de captains te wachten stond. Niemand heeft zich laten kennen en iedereen heeft voor zijn eigen straat meegestreden voor de laatste punten. Wat een battle!
Om 12.00 uur stonden er diverse lekkere broodjes en soep klaar. Wat een rij stond er voor het eten. Gezellig met elkaar buiten in het zonnetje zitten eten, wat wil je nog meer. Aansluitend gingen we van start met het Landenspel: Nijlân aktief oer de wrâld! Met maar liefst 72 deelnemers! Verschillende spelen in het landen thema. Waterdragen in Afrika, basketballen in Amerika en skilopen in Oostenrijk. Iedereen deed fanatiek mee. Jong en oud heeft zich in het zweet gewerkt.
Tijdens de spelen kregen de kinderen een dansworkshop met diverse dansen uit verschillende continenten. Wat een enthousiasme! Wat een deelname!
Aansluitend konden alle Nijlanders over de Noordpool glijden als een ware pinguin. Diverse OV bestuursleden deden een poging om de baan even in te glijden en het ‘goede’ voorbeeld te geven. Wederom diverse deelnemers, jong en oud.
De buikschuifbaan werd opgeruimd en Sipke de Boer stond klaar om de muzikale omlijsting van het matinee te verzorgen. Mayonaise en jierappels…het ging helemaal nergens over, maar wat was het gezellig. Zowel in als buiten de tent.
Om 20.00 uur mocht Sipke naar huis en stonden de Hegemer Dekdweilers buiten klaar om de microfoon over te nemen. Hoe kun je dit nu zo bedenken OV? Twee keer matinee? Huh??
Maar hoe leuk was dit? De dekdweilers begonnen buiten te spelen…. Wat een weer! Wat een muzikaliteit! Wat een gezelligheid! Natuurlijk zijn ze in de tent verder gegaan, want het werd al wat donker en er zijn diverse polonaises door de tent gegaan. Jong en oud gezamenlijk door de tent, hand in hand en met zijn allen mooi bij tijds weer naar huis.

Zondagochtend de afsluiting in de feesttent met voorganger Ds. De Haan en Gospelkoor Joysingers. Dit keer stonden er genoeg stoelen klaar. Waren we niet wat voorbarig met de tent vol met stoelen/banken te zetten? Gaan jullie uit van zoveel mensen? Ja…we zijn het hele dorpsfeest uitverkocht geweest, dan kan het niet missen dat dit nu weer het geval is. En ja, zo goed als alle banken en stoelen waren bezet. Fantastisch!
Na afloop van de tentdienst stond er voor iedereen koffie/thee/limonade klaar en kon iedereen nog even het dorpsfeest met elkaar evalueren.

 

Prijswinnaars:

Tussenstand straatversiering:
1. Botnia/Roorda/Camstrastrjitte
2. Ingenawei

Kleuterspelen:
1. Xavi van Geerestein
2. Jelle Louwsma

Peuterspelen:
1. Hylke Wiersma
2. Jesse Zijlstra

Kinderspelen:
1. Team Denemarken: Bram Zwart, Vera Ouwerkerk, Kevin van der Wal, Benthe Hiemstra
2. Team Engeland: Jacob Gerbrandy, Quinten van Geerenstein, Eline van Dijkhuizen, Hylke de Vries

Dorpskaatsen:
1. Jappie de Boer (koning), Ate Speerstra en Harry Bonnema
2. Ronald Veenstra, Rika van Dijkhuizen en Hendrik Hofstra

Franse middag / jeu de boules:
1. Jouke Huitema en Syb ten Kate
2. Sipke Breeuwsma en Dhr. Reijenga
3. Ali Timmer en Sietse Reijenga

Tussenstand Culturele avond:
1. Hottingawei
2. Tramstrastrjitte/Hege Wier
3. Koarnleane

Uitslag Captainsbattle:
Mannen: 1. Hoedemakerstrjitte, 2. Botnia/Camstra/Roordastrjitte
Vrouwen: 1. Tsjerkegrêft, 2. Singel

Uitslag Nijlân aktief oer de wrâld:
1. De Chinezen: Piet van der Wal, Sita Bruin, Gerbrich Wiersma, Hotse Punter, Jaqueline Wiersma en Mattijs Beukes
2. De Indianen: Mirjam Zijlstra, Attie Veenstra, Thomas Posthuma, Jeroen Rabe, Wytse Hofstra en Annemiek Beukes

Pinguin spel / Buikglijden:
1. Marten van der Kamp

Alle prijswinnaars actie ‘De wereldbol’:
Grytsje de Boer, Syb ten Kate, Foeke Feenstra, Hessel van der Burg, Sietse Reijenga, Enno Feenstra, Jetske Hofstra, Anneke Wiersma, Marten van der Kamp, Chris van der Burg, Tetsje Rienstra, Rieka en Henzo, Richard Mooij, John Verweij.

Einduitslag stratenstrijd (straatversiering, culturele avond en captains battle):
1. Botnia/Roorda/Camstrastrjitte

 

Gevonden voorwerpen

Er zijn twee zonnebrillen achtergebleven en een autosleutel (Suzuki). U kunt zich melden bij Janke Boonstra.

 

Sponsoren

Zoals inmiddels wel bekend hebben wij een vaste sponsorgroep welke ons jaarlijks een vast bedrag van € 25,00 sponsoren (of anders overeengekomen). Hiervoor hartelijk dank. Daarnaast hebben we dit dorpsfeest ook een bijdrage van Henk en Roely, Bakkerij van der Werff Bolsward en Bouwbedrijf Bootsma gehad. Allen hartelijk dank hiervoor!

Sponsorgroep OV Nijland: -Eco vlees, Sjoerd Vellinga, -Melkcontrolevereniging “Nijland”, -T. Haarsma Onderhouds- en Handelsonderneming, -Fa. E. en D. Feenstra, -W.P Kramer Loonbedrijf Grondwerk & Kraanverhuur, -DM Klussenbedrijf, -HM de Boer veetransport, -Menage Installatiebedrijf, -Greetjes Web, Greetje Bakker, -Anita Fennema Voetbelang, -Garage Fokke Louwsma VOF (KALSBEEK), -Túnman Teake, -Marten v/d Wal, bouwservice, -B. Veenstra Stukadoors- en Afwerkingsbedrijf, -Administratiekantoor Yska, -Lunacom communicatie- en adviesbureau, -Bloemengroothandel Brandsma, -Fiets-o-Fit, -Autobedrijf Wander, -Visser Transporten Bolsward, -Carga afbouw, -PJ Service Nijland, P.J. Gerlsma, -Joh. Giliam, -H & M groenten, -Bekijk ’t even, D. Lycklama a Nijeholt.

Foto’s

Alle foto’s die zijn gemaakt tijdens het dorpsfeest worden geplaatst in het fotoalbum op onze website
Ook kunnen jullie verschillende foto’s vinden op onze facebook pagina: www.facebook.com/Oranjeverenigingnijland

Lid worden?

Voor de mensen die nog niet lid zijn van onze vereniging het verzoek om dit alsnog wel te doen. We hebben net een prachtig dorpsfeest achter de rug en dit is natuurlijk niet gratis! Wij hebben diverse activiteiten georganiseerd, bands en muziek verzorgd, een lunch, etc, etc… Slechts voor een paar dingen een kleine bijdrage gevraagd. Met het lidmaatschapsgeld van slechts € 7,50 per volwassene per jaar betalen wij onder andere het te organiseren dorpsfeest. Ben je inmiddels 18 jaar en nog niet lid? Meld je aan bij onze penningmeester of vul het formulier in via onze site.

Dankwoord

Langs deze weg willen wij alle Nijlanders bedanken voor jullie bijdrage, enthousiasme, komst en gezelligheid. Wij als bestuur hebben genoten van dit dorpsfeest. Een speciaal dankwoord voor alle straatcaptains. Wat een werk is er verzet! Ook een speciaal dank aan alle vrijwilligers die ons hebben geholpen, zonder jullie kunnen we niet. Daarnaast willen we Enno en Douwe Feenstra bedanken voor de vlag op de kerk, Henk en Roely + Mandelju voor de catering en fijne samenwerking. Alle sponsoren die een bijdrage hebben geleverd. Door zoveel mensen te bedanken hoop je natuurlijk niemand te vergeten. Iedereen: ontzettend bedankt voor dit fantastische dorpsfeest en tot over 2 jaar!
Bestuur Oranjevereniging Nijland,

Janke Boonstra, Anneke Breeuwsma, Sybrand van der Werf, Romke Lycklama à Nijeholt, Janneke Hogeboom, Greta Baarda, Geert van der Belt, Johan de la Ferté, Tjitze de Wit en Boukje de Graaf