Oranjevereniging Nijland

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016

 

2016 is geweest en wat hebben we weer een mooi jaar gehad als Oranjevereniging!

De voorbereidingen voor het dorpsfeest waren begin 2016 al in volle gang en daarnaast natuurlijk ook de vertrouwde Koningsdag.

 

Koningsdag

Op woensdag 27 april was het dan weer Koningsdag.
Op het laatste moment hebben we ons programma voor Koningsdag moeten aanpassen, omdat het weer ons niet mee zou zitten. Het mocht de pret zeker niet drukken, want het werd een warm onthaal door het korps in de Mande.
Voor de kinderen die verkleed waren was er een catwalk gemaakt, zo konden de kinderen zich toch nog aan de mensen presenteren. Het was prachtig, de kinderen vonden het spannend en leuk en het werd goed ontvangen door het publiek!

Als activiteit voor deze Kondingsdag was er een oud hollands spellencircuit opgezet. Jong en oud vermaaktte zich prima en er werd fanatiek gespeeld en aangemoedigd!

 

Dodenherdenking

Op woensdag 4 mei was de dodenherdenking bij de Haan van Folsgare.
Ook dit jaar hebben wij weer een krans gelegd namens de leden van de Oranjevereniging.

 

Dorpsfeest 2016

1 tot en met 4 september was het dan zo ver, het dorpsfeest van 2016 met als thema “Doen als Toen”.
Uit de uitslag van de pol was geen duidelijke keuze gekomen voor optocht of straatversiering, in overleg met alle team captains is vervolgens gekozen voor een optocht. De komende jaren worden straatversiering en optocht om en om afgewisseld.

We begonnen op donderdag 1 september met een geweldige optocht. Er deden maar liefst 10 praalwagens aan mee, welke door een onafhankelijke jury beoordeeld werden.
Alle wagens hadden een orginele invulling aan het thema gegeven en er stonden veel mensen de optocht te bewonderen langs de kant van de weg.
Bij terugkomst in de tent stond disco Silver klaar en de voorzitster opende het dorpsfeest officieël.

Hierna opende het bestuur van de Oranje vereniging de avond “Voor het dorp, door het dorp” met een vertolking van de oude act Bimm Bamm van Andre van Duin.

Vervolgens waren de teams aan de beurt om hun act te laten zien en werden beoordeeld door dezelfde jury als die van de optocht.
Na alle optredens werd deze eerste avond afgesloten met de muziek van disco Silver.

 

 

Vrijdagochtend trapten we af met de sport en spelactiviteiten voor de peuters en de kinderen van de basisschool. Er was een zeskamp voor de basisschool leerlingen en bij de peuters en de kleuters was het ouderwets vlaggetjes steken.

Ondertussen ging ook het feestkaatsen compleet in oude stijl van start, dus geen handschoen en op sokken!

Vrijdagmiddag was er voor alle kinderen een gratis suikerspin en zo vaak als ze wilden een ritje in de draaimolen. Voor de oudere jeugd was er boogschieten geograniseerd.
Daarnaast was er voor de liefhebbers ook nog het ouderwetse spel Petsjeboljen en als afsluiter van de middag was er een optreden van het shantykoor uit Bolsward.

 

Vrijdagavond was het cabaretduo “Kluun en Knoffelhakke” aan de beurt.
De tent zat goed vol en er werd volop gelachen.
Hierna konden de benen nog even gestrekt worden op de muziek van Jeen Waterlander, wat ook massaal werd gedaan.

 

Veel tijd om te slapen was er niet want om 7 uur zaterdagochtend werd begonnen met de bouw van de zeepkistbaan door de OV mannen samen met een aantal dappere vrijwilligers.

Om 9 uur ging, onder begeleiding van het korps, de optocht weer van start met voorop in de stoet de winnende kaatsters van het vrijdag programma.

 

Na de optocht was het tijd voor het laatste onderdeel van de teamstrijd.
Op de zeepkistbaan werd de strijd onderling door de teams aangegaan in de speciaal gebouwde Red Bull zeepkisten.

Hierna was het tijd voor lunch en de uitslag van de teamstrijd van het dorpsfeest 2016 met als uiteindelijke winnaar Tramstjitte-Hege Wier.

 

Verschillende teams hadden zich inmiddels ingeschreven om mee te doen aan de zeepkisten race. Een heel spektakel met de nodige crashes, reparaties en stuur foutjes maar het publiek en de deelnemers genoten zichtbaar!

Eind van de middag was de zeepkistenrace afgelopen en de zeepkisten zelf waren inmiddels total loss. Er werd massaal mee geholpen met het opruimen van de zeepkistbaan en inmiddels begon Arnold Postma met het matinee.

Na het optreden was er een dankwoord van onze voorzitster en werd het Tol je Rijkprijzenrad gespeeld.

Hierna was het de beurt aan de Hegemer Dekdweilers om de tent volledig op zijn kop te zetten en zo de dag af te sluiten.
Zondagochtend zat de tent weer vol voor de afsluiting van dit topweekend. Dit onder begeleiding van dominee de Waal en gospelkoor Salvation uit Lemmer. Het was een prachtige dienst met na afloop koffie en limonade, waarmee het dorpsfeest van 2016 officieël ten einde kwam, wat hebben we een prachtig feest gehad!

 

 

 

Zoals te horen is hebben wij als Oranjeverenging een fantastisch 2016 gehad!

De activiteiten die we hebben georganiseerd werden zeer goed bezocht en ontvangen door jullie!

Wij willen dan ook graag alle vrijwilligers, deelnemers, bezoekers, sponsoren, Henk en Roely, hun medewerkers en anderen bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar en wij hopen als bestuur van de Oranjevereniging dit jaar weer een beroep op iedereen te mogen doen!

 

Tot slot willen wij ook graag Geert, Janke en Tjitze heel erg bedanken voor zijn fantastische inzet voor de Oranjevereniging in de afgelopen jaren!

 

Namens het bestuur van de Oranjevereniging Nijland